2017. július 17., hétfő

2017 BÚ lejárás 2. nap Gyimesbükk-Gyimesfelsőlok, lejárók: Báló Balázs és Dodó

BÚ lejárás 2. nap

Gyimesbükk-Gyimesfelsőlok (Hossz: útvonalfüggő)

Ezen a napon zarándoklatunk a Gyimesbükki iskolától a Gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Gimnáziumig kel útra.

Ennek a túrázós része két szakaszból áll:

1. szakasz: Gyimesbükk – 1. elágazás (Gyerekekkel együtt kb. 4 ½ - 5 óra)

Kb. 2 km-nyi gyaloglás után érkezünk meg a Gyimesbükki 30-as sz. őrházhoz ill. az melletti hegyoldalban lévő Rákóczi-vár romjaihoz (erősen szelfi gyanús hely, itt valószínűleg sokan el fognak időzni :P ). Ezt követően egy hosszú és meredek rész következik, ahol a dzsindzsás, erdős és nyílt rétek váltják egymást. Ezt követően érkezünk meg a 1250 méter magas Apa-havasra, ahonnan az ott lévő ezeréves határt jelző Kőhalom és kereszt mellet a környékre remek kilátás nyílik.

A hosszú emelkedő után nem sokkal található egy félig erdős, félig nyílt útvonal, relatíve szélvédett szakasz, amely alkalmas ebédhez, kiscsoportozáshoz és szükség esetén misézéshez is.

Az Apa-havast követően kevés az erdő (SAPKA+NAPTEJ!!!) már nem lesznek nagy emelkedők, így viszonylag könnyen elérünk a Google Earth-ön jelölt 1. elágazáshoz, ahol – az időt és az időjárást is figyelembe véve - az alábbi opciók közül választhatunk:



         Zöld (Mária) – út: (kb. 3 óra).

Ez a szakasz a leglankásabb lefelé menet és összességében a legrövidebb, bár a környező tájból nem lát sokat az ember, mivel az erdő és később a völgy két oldala azt eltakarják. Lejárás során nem errefelé jöttünk és nem találtuk meg az elágazást (nesze nektek jelzések), de utólag ezt sokkal pontosabban be tudjuk lőni és rossz idő esetén mindenképp ezt javasoljuk.

           Teljes hossz (Gyimesbükk – 1. elágazás – Zöld (Mária) út: kb. 22 km.

         Piros – 2. elágazás – Sárga – Zöld (Mária) út maradék része: (kb 3 ½ óra)               

Ezen a szakaszon nincsenek nagy emelkedők. A 2. elágazás előtt nem sokkal jutunk fel az 1375 m magas Bot-havasra ahonnan gyönyörű kilátás nyílik majdnem az egész Gyimesi tájra és annak hegyeire. Ez az útvonal jó időjárás esetén mindenképpen javasolt, eső esetén viszont hanyagolandó, mivel gyakorlatilag sehol nincs erdő és a szél néha még napos idő esetén is viharos erejű. A sárga szakaszon ereszkedünk le a völgybe, ami viszonylag meredek.

         Teljes hossz: (Gyimesbükk – 1. elágazás – 2. elágazás – Sárga – Zöld (Mária)           út: kb. 24,5 km.

         Végig Piros ill. Piros – Narancssárga:

Ezen útvonal a leghosszabb és a legvége igen meredek, az utolsó néhány kilométer tele van szögesdrótos kerítésekkel, ill. aszfaltúttal, ami egész napos gyaloglás után könnyen kicsinálhatja az ember térdeit, bokáit és talpait. Továbbá a sok „kerítésezés” miatt a csapat könnyen szétszakad/feltorlódik. Ezen verzió ERŐSEN nem ajánlott.

Teljes hossz: kb. 26 km.


Összegzés

A végleges útvonal nagyban függ a haladás tempójától és az időjárástól. Az útra mindenképpen hozni kell naptejet, sapkát és fejenként min. 3 liternyi vizet. Én spórolósra fogtam a fogyasztást, ami épp kitartott a lejárás végéig. Erről NYOMATÉKOSAN EMLÉKEZTETNI KELL MINDENKIT, mivel útközben semmilyen vízvételi lehetőség nincs. Az eleje igen meredek, így lassan – és valószínűleg igencsak szétszakadozva – fogunk mindannyian feljutni. A 2. szakaszon nincsenek emelkedők, így ott gyorsabban tudunk haladni, de kevés lesz az erdő, így aki nem keni be magát – vagy a nagycsomagjában felejtette a sapkáját - rákvörösre fog égni. Az időjárás még napos időben is meglehetősen szeles - Dodóval együtt majdnem lefújt minket az Apa-havasról – így a sapkát le, a gatyát pedig fel kell kötni :P .

Lábbelit illetően erősen ajánlott a bakancs, mivel az út eleje kissé bozótos (Olivér-féle viperás riogatás :P) ill. jó része sáros lesz, ha -közben vagy előző nap - elered az eső.

Az ebédet és a kiscsopit valószínűleg az Apa-havas előtti, viszonylag szélvédett helyen tudjuk megejteni, a misét vagy ugyanott, vagy a térképen jelzett helyeken tudjuk megtartani, mivel ott viszonylag nagy és árnyékos tisztások vannak. Az ebédet magunkkal kell vinni, mivel útközben sehol nem tudunk a 'BÚ-Táp Kft.' :D kiszállítóival találkozni.

A túraidőt illetően inkább pesszimista értékeket adok meg, mivel jobb a tervezetthez képest 1 órával hamarabb oda érni, mint ugyanannyival később.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése